Geschiedenis van Adrie Jonk

autogarage
Klik hier voor het krantenartikel over het 50 jarig bestaan van Autobedrijf Adrie Jonk.

In 1963 begon Adrie Jonk (1945) zijn eigen autorijschool in Purmerend. Vanaf de Purmersteenweg reed hij samen met leerlingen door heel Waterland. In de jaren die volgden groeide de rijschool en kwamen meerdere rijinstructeurs werken bij Adrie Jonk. Het groeiende aantal auto’s werd op zaterdag en zondag weinig gebruikt om les te geven en zodoende begon Adrie Jonk met het verhuren van deze lesauto’s in het weekend. Ook het onderhoud werd in eigen beheer uitgevoerd waardoor al snel een werkplaats werd gemaakt voor les- en verhuurauto’s.

geschiedenis-adrie-jonk geschiedenis-adrie-jonk4
Pand van de Gebroeders Jonk aan de Purmersteenweg 13c in Purmerend. Adrie Jonk voor de deur van het pand aan de Purmersteenweg 13c. Toen in gebruik voor zowel de autorijschool, de autoverhuur en het autobedrijf.
geschiedenis-adrie-jonk4 geschiedenis-adrie-jonk4
Adrie Jonk poseert met de nieuwe Suzuki Alto voor het pand aan de Purmersteenweg 13c. In 1978 opende Adrie Jonk een vestiging met daarin het Honda en Alfa Romeo-dealerschap aan de Kwadijkerkoogweg in Purmerend. Een ruime showroom en werkplaats.

 

geschiedenis-adrie-jonk-6 geschiedenis-adrie-jonk-kraan
geschiedenis-adrie-jonk-autoverhuur
In 1992 veranderde de naam van de autoverhuur in P.A.M. Autoverhuur, Purmerender Autoverhuur Maatschappij. De kleuren van de bestelwagens, in blauw-wit-rood, bleef. In 1999 werd de naam gewijzigd in Autorent Adrie Jonk.

 

In 1997 verwierf Adrie Jonk het SEAT-dealerschap in Purmerend. In eerste instantie werd een showroom ingericht in een loods naast het Honda-bedrijf aan de Kwadijkerkoogweg in Purmerend. Om klanten beter van dienst te kunnen zijn werd besloten om alle bedrijven samen te voegen in een nieuw pand op het industrieterrein De Baanstee in Purmerend. Het nieuwe gebouw bood plaats aan een ruime Honda- en SEAT-showroom, een moderne werkplaats, ruimte voor de autoverhuur en een uitgebreide autowasgelegenheid, ook voor klanten.

geschiedenis-adrie-jonk-5 geschiedenis-adrie-jonk-team
Adrie Jonk in 1997 voor het nieuwe pand aan de Newtonstraat met daarin Honda, SEAT, Autoverhuur en Autowaspark.

 

Vanaf eind jaren ’90 werd Adrie Jonk verantwoordelijk voor de verkoop en het onderhoud van Honda’s in de Zaanstreek. Toen in 2005 het dealerschap voor SEAT ook in deze regio beschikbaar kwam werd besloten om een tweede vestiging te openen waar eveneens alle onderdelen samen onder één dak werden gevestigd. De vestiging in Zaandam opende in 2006 haar deuren en bood (tot 2015) een showroom voor Honda en SEAT, een ruime werkplaats en een uitgiftepunt voor de autoverhuur. Sinds 2008 is Adrie Jonk ook actief in de kop van Noord-Holland. In Zwaag opende dat jaar de derde vestiging van Autorent Adrie Jonk.

In 2015 werd de keuze gemaakt om de samenwerking met Autorent op te zeggen. Sindsdien wordt de toepasselijke naam Autoverhuur Adrie Jonk gebruikt. In datzelfde jaar werd ook besloten om de autoverhuur afdeling in Zaandam een nieuwe plek te geven. Op dit moment zijn er dus drie vestigingen van Autoverhuur Adrie Jonk te weten Purmerend (hoofdvestiging), Zaandam en Zwaag (Hoorn). Voor de nabije toekomst heeft de familie Jonk zijn zinnen gezet op een vierde vestiging in Alkmaar. Wordt vervolgd!

Showroom Purmerend

Zo ziet de showroom van de vestiging in Purmerend er tegenwoordig uit: